Type 2-diabetes
Diabetes eller sukkersyge er en sygdom, hvor blodets indhold af sukker, eller glukose som det også kaldes, er højere end normalt. Årsagen til det øgede indhold af sukker i blodet er, at man ikke har nok af hormonet insulin, som styrer sukkeroptagelsen i cellerne, eller at cellerne er blevet immune overfor insulin. Hvis dit blodsukker er for højt en længere periode, øges din risiko for følgesygdomme i hjerte-og kredsløb, nyrer, øjne, fødder og tænder.
Type 2- diabetes er arvelig, og andre risikofaktorer er overvægt og fedme. Ved at ændre dine mad- og motionsvaner kan du normalisere dit blodsukker og nedsætte din risiko for at udvikle følgesygdomme.
Diabetesforeningens 5 kostråd
Den mad du bør spise, når du har type 2-diabetes, ligger tæt på de 7 officielle kostråd fra 2021. Udfra disse har Diabetesforeningen udarbejdet 5 kostråd til type 2-diabetes:
1. Spis færre kulhydrater
2. Vælg kulhydrater af høj kvalitet
3. Spis færre ultraforarbejdede fødevarer
4. Spis flere basisfødevarer
5. Vælg det sunde fedt.
Bevæg dig mindst 30 minutter hver dag
Derudover at det vigtigt, at du bevæger dig mindst 30 minutter om dagen og gerne mere. Bevægelse kan være alt lige fra at gå en tur med hunden, gøre rent, cykle eller danse.